Posted on

Кампания „Съвременното решение за стави и сухожилия“

Кампания „Съвременното решение за стави и сухожилия“

На 12 октомври стартира първата ни кампания под надслов „Съвременното решение за стави и сухожилия“. Инициативата е с продължителност един месец и предвижда 30 % отстъпка от цените за лечение с PRP-терапия (плазма терапия), която е един от най-модерните методи в медицината. Повод за инициативата е Световният ден за борба с артрита, който традиционно се отбелязва на 12 октомври.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. В Европа от тях страдат 120 млн. души. Артритът най-общо представлява възпаление на ставите, което може да засегне ставния хрущял, подлежащите му костни повърхности, състоянието на ставната капсула и течността в нея. Най-честите симптоми са болка, скованост и ограничена подвижност на ставите, подуване и зачервяване на кожата над засегнатата става, а на по-късен етап деформации на ставите. Има над 100 вида артрит, сред които най-често срещани са остеоартритът, известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест, ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев и др.

Традиционната терапия включва хранителен и двигателен режим, физиотерапия, противовъзпалителни средства – през устата или под формата на инжекции с кортикостероиди. За съжаление, нерядко се стига и до оперативна намеса – артроскопия, остеотомия, ендопротезиране (изкуствена става).

Сравнително нов и особено успешен метод за лечение е PRP-терапията. Той се базира на значителната роля на тромбоцитите в процеса на възстановяване на увредени части от тялото. Изследванията ясно показват, че когато се активират в тялото, тромбоцитите отделят протеини, наречени растежни фактори, които ускоряват зарастването на раните. Инжектирането на повишена концентрация на тромбоцити в увредената част на става, сухожилие, кост или кожа стимулира началото на естествен оздравителен процес.

Накратко, методът предствалява вземане на кръв от пациента, след което тя се обработва със специален апарат, с оглед отстраняване на еритроцитите. Получената суспензия е силно обогатена с тромбоцити плазма и с минимално съдържание на левкоцити. Тя се инжектира в увредената таргетна зона като по този начин се отключват естествени процеси на възстановяване.
PRP терапията е революционен, алтернативен метод в медицината, който освен за лечение на артритни състояния, е особено ефективен също при:

• наранявания, изкълчвания, разтягания;
• тендопатии на сухожилия;
• тенис лакът;
• контузии и разкъсване на връзки;
• увреждания на мускули;
• фрактури;
• алгоспазъм на шийни мускули и мускули на гърба и на крайниците;
• спортни травми;
• рехабилитация след операции, протезиране или травми;
• локална остеопороза или остеомалация – резорбция на костната тъкан;
• остеохондроза

В резултат от прилагането на метода възпалението бързо се овладява, чувствително намалява болката, възстановява се подвижността на ставите и се засилват естествените процеси на регенерация на тъканите в засегнатия участък. Основното предимство на PRP-терапията е, че тя се получава от кръвта на пациента и е изцяло натурален и безопасен метод на лечение, без странични ефекти. Това позволява да се минимизира количеството на приеманите медикаменти и дори да се изключат от лечението, а също и да се избегне оперативната намеса.

В периода на смяна на сезоните артритните болки се изострят и ставните проблеми се задълбочават. PRP-терапията е най-модерният метод за трайно решаване на редица проблеми, свързани с болка и дискомфорт, причинени от заболявания на опорно-двигателния апарат и различни травми.

Час за преглед и лечение при д-р Владимиров можете да запазите ТУК.