Posted on

“Тенис лакът” не е травма, запазена за тенисисти

“Тенис лакът” не е травма, запазена за тенисисти

Какво е тенис лакът?

Едно от честите заболявания, свързани със спорта се нарича латерален епикондилит или страничен епикондилит и е познато още като „тенис лакът“. Терминът е влязъл широко в употреба, въпреки че само малка част от хората, диагностицирани с „тенис лакът“, действително го получават от игра на тенис.

„Тенис лакътът“ е често срещано нараняване, което обикновено се лекува консервативно с болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства и почивка.

Кой страда от това състояние?

Освен от тенис, състоянието може да се получи от други спортове, натоварващи китката – бадминтон, фехтовка, голф. „Голф лакатът“ е много подобно заболяване, като разликата е, че болката в случая се локализира от вътрешната страна на лакътя.

„Тенис лакът“ може да се развие и в следствие на работни дейности, които включват повтарящи се движения на ръката, като например: дърводелство, дърводобив, живопис, при свирене на някои музикални инструменти. Работещите в месообработващи предприятия, готвачите и работниците на поточни линии са сред групите, които го получават често.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом е болка от външната страна на лакътя като при по-тежките случаи е трудно да се повдигне и задържи предмет в ръката. Външността на лакътя може да стане болезнена при допир. При повечето хора болката се появява само при натоварване на предмишницата и китката, особено при ротационни (усукващи) движения, но понякога може да е постоянна при покой и дори да нарушава съня.

От какво се причинява?

Причина за състоянието може да е прекомерното натоварване на екстензорите на китката, свързано с еднообразни и повтарящи се движения. Това прекомерно натоварване причинява микроразкъсвания на сухожилията на мястото на залавянето им за костта и причинява в началото остро, а впоследствие хронично възпаление и болка.  Най-често причините за появата на травмата са липса на сила, използване на неефективни техники за спортуване или работа, неподходяща екипировка или бързо увеличаване на времето за трениране.

Как се поставя диагнозата?

Заболяването се диагностицира въз основа на симптомите и мануален преглед, целящ да установи точната локализация на болката и какви движения я провокират.  За по-прецизна диагностика, в някои от случаите, може да се изиска и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Лечение и прогноза при „тенис лакът“

При „тенис лакът“ лечението почти винаги е консервативно и изисква комплексност и последователност.

В периода на силна болка е нужно да се елиминират всички движения, които я причиняват, а ръката да не се натоварва. При нужда може да се постави имобилизираща шина или ортеза. За облекчаване на болката се препоръчва да се вземат противовъзпалителни средства.

При спазване на препоръките за лечение и почивка на ръката, прогнозата е благоприятна и болката преминава за период от 6 до 12 седмици, а в някои случаи и по-бързо. Въпреки това, при не малко от случаите процесът хронифицира и е свързан с периоди на затишие, последвани от такива на връщане на симптомите, като болката може да се задържи от 6 до 12 месеца.

Използването на физиотерапевтични средства се доказало като един от ефективните и безопасни методи за лечение в дългосрочен план на „тенис лакът“. Могат да се приложат лазерна терапия, ултразвук, а най-съвременните методи включват използването на ударновълновата терапия (shock wave therapy). Сравнително нов и особено успешен метод за лечение е PRP-терапията. Вижте повече за PRP-терапията ТУК.

След изчезването на силните болки може да се започне с леки стречинг упражнения на засегнатите мускули, а на по-късен етап да се включат и упражнения за сила и гъвкавост.

Ако класическите средства не дават резултат, могат да се приложат директно на мястото на болката кортикостероидни инжекции с цел туширане на възпалителния процес и болката, но те не се особено ефективно решение в дългосрочен план, а по-скоро реакция срещу симптомите на силна болка. Понякога, макар и много рядко, може да се наложи хирургично лечение.

Травматичните заболявания като „тенис лакът“ в повечето случаи могат да се избегнат, като се работи за повишаване силата на мускулатурата на ръката, заучаване на правилна техника и избягване на претоварване на ръката. Много важно в спортове като тенис е да се работи с професионален треньор, който може да даде съвети за правилната техника, правилното натоварване и избор на подходяща ракета.

Статията е написана по материали от:  https://www.webmd.com/  и https://sport.framar.bg