Posted on

PRP терапия при „тенис лакът“

PRP терапия при „тенис лакът“

PRP терапията (прилагане на богатата на тромбоцити плазма в зоната на нараняване) лекува „тенис лакът“ по-добре от кортикостероидните инжекции. Това показват резултатите от проучване, проведено от д-р Тако Госенс (Taco Gosens, MD, PhD) и негови колеги от болница „Св. Елизабет“ в Тилбург, Холандия още през 2010 г.

Към днешна дата, лечението се утвърждава като водещо при травми на сухожилията въобще. Тъй като са слабо кръвоснабдени, ранените сухожилия се лекуват бавно. Тук на помощ се включват тромбоцитите в кръвта, които привличат лечебни растежни фактори, а те от своя страна спомагат за по-бързото възстановяване на засегнатата част. Принципът на PRP-терапията се основава тъкмо на този феномен – за подпомагане и ускоряване на лечението, на мястото на нараняване на сухожилията се инжектира плазма, богата на тромбоцити. Вижте повече за PRP-терапията ТУК.

В същото време, кортикостероидните инжекции губят по точки. Те са добро решение за облекчаване на острата болка в краткосрочен план, но не подпомагат заздравяването и могат да доведат до по-нататъшно разкъсване на сухожилията.

В проучването на д-р Госенс са участвали пациенти с хроничен страничен епикондилит („тенис лакът“) с продължителност над шест месеца и болка, класифицирана най-малко 5 по 10-точкова скала. На случаен прицип половината от изследваните са получили инжекция с кортикостероид, а останалите с PRP. И двете инжекции се поставят вътреставно, директно в зоната на най-голяма чувствителност в сухожилието.

Какви са резултатите?

Госен представя резултатите от проучването в доклад на годишната среща на Американската академия по ортопедични хирурзи. При пациентите, получили кортикостероид, е имало много по-бързо облекчаване на болката. Но 26 седмици след лечението, при пациентите, получили PRP се наблюдава много по-малко болка и има по-голяма функционалност на ставата в сравнение с тези при, които е приложен кортикостероид.

Подобрението продължава и през следващата една година. За този период пациентите, лекувани с PRP, съобщават за 64% намаляване на болката и 84% за подобряване на движението на ставта. При пациентите, лекувани с кортикостероиди, се наблюдава 24% намаление на болката и 17% подобряване на функционалността.

Д-р Кенет Маутнер от центъра за Спортна медицина към университета „Емори“ в САЩ, твърди, че е постигнал още по-добри резултати в прилагането на PRP, в сравнение с холандските изследователи.
„Техните резултати биха били още по-добри, ако те са използвали ултразвуково изследване преди лечението, за да покажат дали наистина има увреждане на сухожилията“, казва Маутнър в WebMD. И допълва, че: „Друг важен аспект е PRP инжекциите да се поставят под ехографски контрол. По този начин успеваемостта на терапията е около 90%.“

Недостатъкът на PRP терапията е, че не е евтина. Затова логично идва въпросът, има ли полза от значително по-евтиното лечение с кортикостероиди?

„Използвам кортикостероиди стероиди за „тенис лакът“, когато пациентите изпитват силна, нетърпима болка в рамките на две седмици, но ако са минали няколко месеца и все още има болка, а ултразвук или ЯМР показва дегенерация на сухожилията, не препоръчвам използването им.“, казва Маутнър.

PRP-терапията успешно се използва и за лечението на възпаления в други сухожилия, например ахилесовото, според д-р Маунтър.

Статията е написана по материали от: https://www.webmd.com/