Posted on

Страдате ли от плоскостъпие (дюстабан)?

Страдате ли от плоскостъпие (дюстабан)?

Как са устроени нашите стъпала?

Стъпалата представляват едва 2,5 % от общата площ на човешкото тяло, но те са неговата опора. Задачите на ходилото и глезенната става са да носят тежестта на тялото и да осъществяват еластичната пружинираща походка. За да може ходилото да изпълнява тези функции, то има сводеста форма, която се дължи на анатомичния строеж и разположението на ходилните кости.
Когато едно нормално ходило е в действие (при ходене или изправен стоеж), сводестата му структура се поддържа от мускулите. При покой тази форма се поддържа предимно от връзковия апарат. При нормално ходило тежестта на тялото се носи от три опорни точки – костта на петата и главичките на първа и пета метатарзални кости (възглавничките, които се намират преди палеца и кутрето). Заедно сводовете играят ролята на своеобразен амортисьор, а наличието им осигурява оптимални условия за работата на мускулите.

Какво представлява плоскостъпието?

Плоскостъпието представлява спадане на свода на стъпалото. При него мускулите и сухожилията отслабват и се отпускат, а костите в изправено положение се смъкват към на земята. Последствията от това са болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания, както и значителни нарушения в походката. Най-честата последица от плоското стъпало е свръхпронацията (стъпването навътре), която предизвиква и най-много медицински проблеми. Ако не се лекува, плоскостъпието може да доведе до други болезнени състояния – плантарен фасциит, шипове в петата, чести травми на глезена, проблеми с коленните и тазобердените стави и дори дискови хернии.
Плоскостъпието може да бъде вродено и придобито. Вроденото съставлява около 5% от всички случаи и се дължи на различни вродени малформации на ходилото. При останалите 95% плоскостъпието е следствие от натоварване на ходилото, което надвишава възможността на мускулно-свързочния апарат да поддържа сводовете. Причина за появата му могат да бъдат: наднормено тегло, често претоварване на долните крайници при професии, налагащи продължителен стоеж, както и носенето на неподходящи обувки.
Съществува и така нареченото безсимптомно плоскостъпие – при преглед се установява спадане на сводовете, цялото ходило е в контакт със земната повърхност, но липсват оплаквания от страна на пациента. Среща се предимно при професионални спортисти.

Какви са симптомите?
При децата основен белег е стъпването навътре, което е напълно несъзнателно. При възрастните оплакванията са от по-лесна уморяемост и чувство за тежест и болка в ходилата след натоварване. Спадането на сводовете често може да се види и визуално, като ходилото е видимо разширено. Не е изключено да се увеличи и номера на обувките. Походката става по-тромава и несигурна, с широко разтваряне на краката и по-голям размах на ръцете. Обувките се износват предимно от вътрешната страна на тока.
Хората с плоскостъпие определят наличието му по-скоро като състояние, а не като заболяване. Това е защото през по-голяма част от времето живеят с него, без особено тежки оплаквания или с епизодични прояви на тежест и умора след продължително ходене или стоене.

Как се поставя диагнозата?
Най-напред посетете специалист ортопед, за да установите състоянието на стъпалата си. При диагностициране на плоското стъпало специалистът наблюдава позицията на стъпалата в право и седнало положение. Прави анализ чрез наблюдение на обема на стъпалото при ходене. Тъй като състоянието на стъпалата често е свързано с изменения в коленните и тазобедрените стави, те също могат да бъдат прегледани. Понякога се налага и рентгенова диагностика за да се прецени степента на изменения в костната структура. За обективно регистриране на данните и проследяване на проблема в динамика се прави така наречената плантограма – метод на компютърна диагностика на точките на натоварване.

Плоскостъпието при децата
Днес се приема, че до три годишна възраст се наблюдава физиологично плоскостъпие – спадане на надлъжния свод на стъпалото, което се дължи на незрелостта на костно-ставния апарат и се проявява само при натоварено ходило. В периода до седемгодишна възраст се появяват истинските оплаквания от плоскостъпието: болка и схващане на стъпалото или прасеца, странна походка или промяна на походката, оплаквания от неудобство при носене на обувки, доброволно отказване от физическа активност или намалена енергия при физически натоварвания. Важен критерий е износване на подметката от вътрешната страна.
Важно е да се отбележи, че плоскостъпието при деца не се профилактира или лекува с обувки. Възстановяването на сводовете може да се получи преди да е завършило пълното развитие на стъпалото чрез подходящи ортопедични средства и упражнения.

Плоскостъпието при възрастните
В зряла възраст то може да бъде резултат от нелекувано плоскостъпие в детско-юношеска възраст или да бъде придобито – при носене на неподходящи обувки (особено при жените – с висок ток или заострени отпред), при професии с продължително стоене на крака, при прекомерна физическа активност и натоварване на краката.
Плоскостъпието при възрастните не се лекува. С подходящи ортопедични продукти оплакванията отшумяват и болката да стихва. Ако сводът вече е спаднал, не е възможно да се „вдигне” с помощта на стелки, обувки или други продукти. Целта при възрастните е да се коригира позицията на стъпалата спрямо повърхността, да се подобри стойката, навиците за натоварване и да се намалят или изчезнат оплакванията.

Ето и няколко добри съвета:
• Погрижете се за комфорта на стъпалата си, чрез избор на подходящи и удобни обувки. Не носете тесни, високи и неудобни обувки и винаги избирайте точния размер. Избягвайте заострени и тесни отпред обувки.
• Поддържайте постоянно телесното си тегло. Ако е наднормено, коригирайте го своевременно, защото това ще отбремени натоварването както в стъпалата, така и във всички останали стави на долните крайници.
• Ходете боси при всеки удобен случай: на плажа, по тревата, вкъщи.
• Тичането, особено на пръсти (петнадесет минути на ден), туризмът, карането на велосипед и колективните спортове в умерена степен са подходящи не само за ходилата, но и за всички останали стави.

В заключение – ако страдате от болки и имате оплаквания от ходилата, коленете или кръста – посетете специалист и се погрижете за здравето на стъпалата си!