Медицински тейпинг


Кинезио лента или Що е то медицински тейпинг?

Кабинетът на ортопеда често е първата линия, в която медицината се среща с телесните болки от най-различен характер. Някои състояния изискват консервативно лечение, било то чрез оперативна интервенция или лекарствени средства, но много от показанията допускат ефективна намеса с нелекарствени и напълно физиологични методи. Те от своя страна са максимлано щадящи организма на пациента и на практика подпомагат тялото да се самолекува.
Един от тези подходи е медицинския тейпинг и вие вероятно вече сте го виждали в употреба сред атлетите от най-различни дисциплини. Както обикновено, професионалният спорт е първия ползвател на най-модерните терапии, но за щастие кинезиолентите вече са достъпно лечение за всички, стига да намерите специалист, който ги прилага.

тейпинг

За Медицинския тейпинг
Това е нелекарствен терапевтичен метод, който е ефективен при контузии, разтежения, навяхвания, изкълчвания, отоци, тендинити, периартрити, ставна нестабилност, болки в гръба и кръста и т.н.. Технологията на прилагане е свързана с поставне на специални лепенки (кинезио лента) с различен размер и форма върху засеганата зона.

За Кинезио лентата
Тя е съставена от висококачествен памук със 100 % медицински клас акрилно лепило, нанесено през еднакви интервали, а не върху цялата повърхност, като по този начин обезпечава „дишането“ и циркулацията на въздуха и потта. Това позволява терапевтично третиране на засегантото място, без прекъсване, в продължение на 3 до 5 денонощия.
Кинезио лентата не ограничава движението на кожата, ставите и мускулите и не нарушава микроциркулацията, а я стимулира посредством извивките си. Дизайнът и е такъв, че предизвиква физиологични ефекти върху няколко системи на организма – кръвоносна, лимфна, нервна и скелетно-мускулна.

20

За терапевтичните свойства
Трудно е да се повярва, че една лепенка от памучен плат е способна на толкова много, но кинезио лентата изпълнява следните функции:
– Осигурява структурна подкрепа на ставите и мускулите, без да ограничава движението;
– Облекчава болката от остри травми и хронични заболявания;
– Намалява подуването и възпалението, чрез засилен лимфен дренаж;
– Ускорява възстановяването, чрез подобряване на притока на кръв към засегнатите тъкани;
– Възстановява нормалната работа на травмиран мускул;
– Предотвратява пренатоварването на работещите мускули;
– Коригира неправилна мускулна функция, чрез осигуряване на сетивна връзка по време на движение;
– Увеличава мускулния тонус на ранени или неврологично забавени мускули.

19

Разлики с класическия „атлетичен тейп“
Атлетичният тейп представлява лента, предназначена да ограничи диапазона на движение в ставите и свие двигателните мускули по време на физическо натоварване. Това е твърда, силно залепваща се лента, която се поставя върху определена част на тялото. Ефектът на този метод се състои в създаване на мост над областите, които са травмирани, който ги защитава, докато спортистите продължават да тренират. Атлетичният тейп се отстранява след края на тренировката или състезанието и не се прилага за повече от 18 часа.

Въздействие на кинезио лентата върху тъканите
• Кожа – въздейства подобно на масаж като подобрява лимфния дренаж в областта на прилагане;
• Мускули – намалява болката, подобрява способността за свиване на мускулите, а оттам въздейства и на по-дълбоко разположените лимфни съдове
• Стави – намалява ставната болка, способства за разнасяне на отоците от задържане на лимфа
• Кръвна циркулация – подобрява кръвния поток, което подпомага зарастването на раните, при наличие на такива
• Неврологична функция – способства отстраняването на излишната течност, което намалява налягането и подобряване на способността на локалните рецептори да комуникират с мозъка

18

Добрите новини
– Поставянето на кинезио лентата е бързо и безболезнено;
– Наличието на кинезио лента по никакъв начин не затруднява ползвателят, а напротив – способства пълноценното движение без ограничения;
– Стойността на подобна услуга е напълно достъпна и е в рамките на 15 лв. за една засеганта зона.

За финал
Болката е нещо, с което не трябва да се примирявате, а когато можете да постигнете терапевтичен ефект с нелекарствени средства, то не бива да отлагате, а да действате. Без значение дали става дума за кинезио лента, йога упраженения, плуване или друг вид естествен за тялото способ, препоръката е една – бъдете активни. Здравето е във Ваши ръце!